fredag, oktober 12, 2007

I framtiden...

Precis som det gicks igenom i föreläsningen om framtidens teknologi tror jag att vi kommer att bli mer och mer beroende av Internet och att vara uppkopplade mot nätet. Mer och mer saker får trådlösa nätverkskort i sig och i framtiden kommer många av våra tekniska prylar kunna kommunicera med varandra utan att vi behöver styra detta.

På grund av detta tror jag att det trådlösa nätet för Internet kommer att bli så pass utbyggt att man precis var som helst i världen kan surfa med riktigt hög hastighet utan att behöva vara fysiskt ansluten. I Sverige kan man idag genom 3g-näten surfa med en hastighet på max 384 kilobit per sekund. I framtiden ser jag inga direkta begränsningar. 100 kbit/s borde inte vara några som helst problem. Teve och radio kommer sändas digitalt och mediaspelaren kommer även att fungera som vår hemdator idag för surfning.

Som en följd av detta tror jag att många lagringsmedier kommer att försvinna helt eller i alla fall till största del. Vad ska vi t.ex. med en film på DVD – eller Blu-ray-skiva till om vi kan välja att få den direkt ner till vår Internetanslutna-mediaspelare i vardagsrummet? Det finns redan idag Pay-per-view-tjänster men utbudet är begränsat och kostnaden relativt hög och det är här jag tror att utvecklingen bara har börjat.

Jag är alltså övertygad om att även film, program och spel kommer att följa mp3-musikens utveckling när det gäller hur den distribueras och sprids. Jag är dock osäker på om den fysiska typen av produkter kommer att försvinna helt men jag tror absolut att den digitala varianten kommer vara den dominanta av dem två. T.ex. böcker och tidningar anser jag är svårare att göra endast digitala på grund av formatet. Allt för många läser hellre en ”riktig” bok eller tidning, än så länge vill säga. Likadant med musik och cd-skivor där dock utvecklingen kommit mycket längre och det sakta men säkert går mer mot det digitala.

Vårt liv flyttas alltså allt mer och mer in på ”nätet” och vi blir alltså mer och mer beroende av Internet. Självklart uppstår då en osäkerhet: Vad händer om Internet (eller för den delen bara elförsörjningen) brakar samman? Genom historien har vi sett denna rädsla för framtiden, men är den befogad? Den som lever får se.

tisdag, oktober 09, 2007

Artikelsamling 1 - reflektion

The Long Tail
Att Internet ökat tillgängligheten för material som annars är svåråtkomlig och ovanlig visste jag sedan innan. Jag visste att man kunde hitta mer eller mindre ovanliga cd-album lättare på Internet än i vanliga fysiska affärer. Men att marknaden för den här typen av svåråtkomlig och ”icke-mainstreem” kultur var så pass stor som beskrivs i artikeln ”The Long Tail” kunde jag inte ana.

Genom Internet har vi fått tillgång till all möjlig (och omöjlig) typ av information både på gott och på ont. The Long Tail är ett bra exempel på det förra. Till skillnad från den lokala, mindre skivafärren, dvd-butiken eller bokhandlaren kan Internetversionerna av dessa tillfredställa även de mest ovanliga smaker. Detta genom dess fördelar gentemot fysiska butiker när det gäller lagring, distribution och geografisk obundenhet med mera. De inte bara kan erbjuda sina konsumenter detta, utan det har kommit att bli en stor och expansiv marknad, en marknad grundad på produkter som inte den stora massan tar till sig utan som istället tilltalar en liten skara.

Det här skapar en win-win-situation: Även den kräsne konsumenten kan hitta det den vill ha medan den med inte fullt så ovanlig smak kan hitta nytt material den inte annars skulle ”ramlat över”, skaparen och företaget bakom den icke fullt ut exploaterade varan säljer mycket mer än tidigare och slutligen lockar webshopen till sig fler och fler olika typer av köpare som handlar mer och mer. Låter väl fantastiskt? Ja, jag kan i alla fall inte hitta något direkt negativt med detta. Det skulle i så fall vara att den lokala bokhandlaren riskerar att bli utkonkurrerad av Internets aktörer. För vi måste väl ha kvar fysiska bokhandlare även i framtiden? Eller…?

The Semantic Web
I filmen ”I, robot” från 2004 får vi följa Will Smiths kamp mot robotar som med sina datorhjärnor tagit över och styr samhället. Så långt har jag svårt att tro att vi någonsin kommer komma. Men The Semantic Web är ett sätt att föra datorernas uträkningar närmare våra hjärnors tankeverksamhet. Vi kan genom att säga till datorerna hur de ska koppla samman till exempel vissa ord, fraser eller så kallade ”tags” göra att sökresultaten allt oftare stämmer överens med det vi vill. På det här sättet får vi till exempel sökfunktioner på Internet att associera och dra slutsatser liknande den verksamhet som sker i våra hjärnor dagligen och på så spara tid åt informationssökaren.

Men datorerna är fortfarande beroende av oss och av att vi matar dem med information om hur vi tänker och hur de borde ”tänka”. Det här tycker jag är riktigt spännande. Hur långt kan man komma? Hur smarta kan vi få datorerna? Och vill vi verkligen ha alla de förenklande funktionerna de kan erbjuda? Jag är inte så säker på det. I en värld med allt mer stillasittande jobb och växande barnfetma är snart är gränsen nådd för hur mycket jobb vi bör överlåta åt datorerna. Pendeln måste svänga, för vår egen hälsas skull. Annars kanske datorerna kommer att bli vår död till slut ändå.

torsdag, oktober 04, 2007

Tänd så öppnar jag

Jaha, då var ännu en skolvecka avklarad. Rätt soft vecka med ganska intressanta föreläsningar. Igår var det fest! Vi hade lite för-förfest hos mig innan vi gick vidare. Det var då vi upptäckte det! Det FINNS en ringklocka till vårt kollektivs lägenhets-dörr! Alla, inklusive mig själv första gången, har hittills knackat på dörren för att komma in.

Varför? Jo, ringklockan ser helt enkelt ut som en vanlig strömbrytare till en taklampa. En stor vit knapp. Roger skulle tända när vi gick men ringde istället på dörren! Precis det som vi bla haft föreläsningar om den här veckan, hur saker kan sända oss fel signaler om hur vi ska använda dom.

Av erfarenhet "vet" vi hur en ringklocka ser ut. Samma med en strömbrytare på väggen. Men när dessa bilder helt plötsligt stämmer överens med en ANNAN funktion än den vi förknippar den med blir det inte helt lätt. Det vore kul att få designa mer eller mindre komplicerade funktioner så folk enkelt kan använda dem utan större problem. Kanske man skulle satsa på att bli bruksanvisnings-designer?

Nähä, om man skulle få lite mat i magen.
Lite pasta till MacGyver på teve kan ju bara inte bli annat än succé!